SUPZero

Op m’n 21ste ging ik naar Senegal voor mijn afstudeeronderzoek. Dat deed ik bij een NGO die zich bezig hield met milieuvraagstukken. Het viel me op hoeveel plastic afval daar overal lag. “Wat respectloos!” was mijn eerste gedachte. Al gauw kwam ik erachter dat dit is wat er gebeurt als er geen goed systeem of geld is voor afvalverwerking.

Ik besefte me toen dat recycling niet de oplossing is. Het is nodig om de productie over een andere boeg te gooien. Wegwerpverpakkingen zijn de norm en het probleem. Recycling is nodig, maar is absoluut niet de oplossing. Om die reden ondersteun ik bedrijven om op een vernieuwende manier naar hun producten en processen te kijken. Met kleine wijzigingen kan je vaak veel (verpakkings)afval voorkomen.

Afval op het strand van Ameland
Just another clean up onderweg in Zeist
Een unieke kijk achter de schermen bij SUPZero. Wie werkt er achter de schermen en wat is daarvan de drijfveer.


2. Plastic in mijn dagelijkse leven


Ik woon met mijn gezin in Zeist. Met 2 kinderen is (plastic) afval haast onontkoombaar. Gelukkig is er een bevriende boerderij in de buurt waar ik bij voorkeur melk afhaal. Ik hoef dan geen wegwerpverpakking te gebruiken, de boer krijgt een betere prijs voor zijn melk en het is zelfs voor mij nog goedkoper. Naast een fulltimebaan en een gezin is er simpelweg niet genoeg tijd om via deze weg aan al je producten te komen. Daarom is het zo belangrijk dat het aanbod in de supermarkten juist verduurzaamt. Daar bereik je immers de grootste groep consumenten.


3. Mijn eigen plastic afval

Deze berg geeft het plastic afval weer dat ik alsnog in 1 week verzamel. Ondanks dat ik waar mogelijk voor alternatieven kies en zoveel mogelijk mijn eigen verpakking meeneem. Als je daar geen rekening mee houdt kom je als huishouden makkelijk aan een veelvoud hiervan. Slechts 9% van alle geproduceerde plastics wereldwijd is daadwerkelijk gerecycled. Ik vind het belangrijk dat mensen zich dat realiseren. Het komt niet automatisch goed als je je plastic afval maar netjes scheidt. Recycling kost veel energie. Ook zijn er heel veel soorten plastics op de markt die niet goed te recyclen zijn. Die worden in Nederland meestal verbrand.

Bijvoorbeeld de chipszak, en de verpakking van vega kroketten. Deze bestaan beide uit meerdere materialen (papier, plastic, aluminium) en zijn daardoor slecht te recyclen. Ook al scheid jij als consument netjes je afval, deze verpakkingen worden nu met het restvuil verbrand.


4. Zero Waste Nederland

Naast mijn onderneming ben ik vrijwilliger bij Samen Duurzaam Zeist en voor Zero Waste Nederland. Dit jaar werden overal in Nederland voor het eerst Zero Waste tours georganiseerd. Dit zijn rondleidingen waarbij mensen leren over de mogelijkheden om lokaal te winkelen zonder het verpakkingsafval. Doel is ook om een groeiend publiek en meer ondernemers bewust te maken van duurzame alternatieven en de vraag naar minder verpakkingsafval.


Over SUPZero:

SUPZero ontwikkelt en implementeert verpakkingsvrije/arme totaalconcepten op maat zodat ondernemers en hun klantenkring veel plastic en ander verpakkingsafval overbodig maken. Wat je niet creëert aan afval, hoeft ook niet afgevoerd te worden en belandt dus ook niet in het milieu. Voor het faciliteren van retailers bij deze overgang biedt SUPZero concepten voor zowel Food als Non-Food businesses.